måndag 9 september 2013

Semestergrillning 1: T-bensstek med bbq-marinad, rödvinssås, stekt sparris med parmesanost och pinjenötter.

När det är semester är grillning en självklarhet. Vanligtvis brukar jag ägna några veckor på försommaren till att noggrant planera sommarens alla grillningar med ett omfattande grillschema. Den här försommaren kom det andra saker emellan som gjorde att jag inte alls hade planerat på samma sätt. Men ena semesterveckan i stugan blev ändå väldigt bra grillmässigt. Den andra blev förstörd av en elak magbacill.


T-benssteken marinerades med bbq-marinad. Den är helt fantastisk till nötkött och helst när man vill att maten ska smaka lite "amerikanskt".

BBQ-marinad (receptet är beräknat för fyra personer):
2 st vitlöksklyftor
3 msk rödvinsvinäger
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl ketchup
1/2 dl soja
1/2 dl rapsolja
Svartpeppar

Rödvinssåsen gjordes på fri hand eftersom vi har gjort ganska många och har hyfsat bra koll på vad som gör en sås god. Till den här såsen använde vi ett sött rött vin (ett felköp av oss) vilket passade ypperligt. Vi behövde inte tillsätta något socker till såsen utan den fick en god "naturlig" sötma. Vi gjorde nog ungefär så här:
Fräs 1 hackad lök utan att den får färg. Tillsätt rödvin och lite timjan och låt det reducera till hälften. Tillsätt kalvfond, lite balsamvinäger, lite sambal oelek. Smaka av med salt och peppar. Blanka av såsen med smör innan servering och red den med maizena.

Sparris:
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de blir gyllenbruna. Stek sparrisen i smör. Servera sparrisen med pinjenötter och riven parmesanost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar