Min far är älgjägare och brukar förse oss med älgkött när vi så önskar. Älgfilé är en riktig delikatess, mör och smakrik. För att tillaga den på bästa sätt brukar vi bryna den hårt runt om och därefter låta den gå klart i ugn till en innertemperatur av ungefär 60 grader.
Rödvinssåsen är ett eget kokihop, ungefär som följer:
Fräs lök (gul lök, röd lök eller schallottenlök) utan att den får färg. Man kan också tillsätta morötter eller någon annan smakrik rotsak och exempelvis sidfläsk. Häll i några deciliter rödvin och låt det koka ner till hälften. Tillsätt fond av önskat slag (i detta fall använde vi nog oxfond men det går också bra med kalvfond, viltfond eller någon annan), lite råsocker (eller annat socker), ev salt och peppar. Andra smaksättare man kan använda är exempelvis balsamvinäger, timjan eller andra örtkryddor och sambal oelek.
Sparrisen steks i smör och nyriven parmesan strös på innan servering.
Potatisrulltårtan gjorde vi efter detta recept. Vi använde Västerbottenost och persilja som smaksättare. Det blev gott men ingen smaksensation.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar