tisdag 10 september 2013

Ribs a la Leila, klyftpotatis, bertilsås och grymt god cole slaw

Att göra egna ribs kräver en del tid och arbete men lönen man får för mödan gör det väl värt. Här är en länk till receptet. Ribsen ska förkokas 1,5 timmar innan man lägger dem på grillen. Glacen till är himmelsk! 

Ett enklare men väl så gott alternativ är att köpa ribs från Texas Longhorn som numera finns i de flesta välsorterade mataffärerna. Det förkortar tillagningstiden avsevärt eftersom de redan är förkokta. Dessutom följer det med en egen glace/steak sauce. Ett alternativ för lata dagar! 

Till ribsen gjorde vi bertilsås och klyftpotatis.

Och dessutom den fantastiska cole slawen som vi fått från Jonas Borsséns bok Killen vid grillen.

Saltimboccainspirerad oxfilérulle, rödvinssås, balsamicotomater och gremolatarisotto

Oxfilérullen blir fantastiskt god när den tillagas så här! Man skär upp en lång bit oxfilé så att det blir en stor fyrkant (rektangel beroende på hur stor bit man har). 

Därefter brer man på ett kryddsmör bestående av smör, finhackad lufttorkad skinka, salvia och soltorkade tomater. Rulla ihop oxfilén till en rulle, bind ihop med snöre, lägg på grillen. Använd gärna termometer för att få rätt tillagning på köttet. 

Rödvinssåsen är en klassisk sås, ungefär som detta recept.


Balsamicotomaterna är små tomater i en ugnsfast form, ringla över olivolja/rapsolja, salt, peppar, lite socker och balsamvinäger. Låt stå i ugnen på 175 grader ca 45 minuter. Ju lägre värme och ju längre man har dem i ugnen, desto godare blir de!

Gremolatarisotton smakade fräscht till! Men vi uteslöt haricot verts.

Crostinis med löjrom

Så enkelt och så gott! Crostinis med gräddfil/creme fraiche, hackad röd lök och löjrom. Det behövs inget mer! 

Istället för crostini kan man självklart smörsteka toast eller varför inte bara ta ett gott tunnbröd. 

Beer can chicken med kreolsk potatissallad

Förra sommaren testade vi att göra en beer can chicken. Resultatet blev gott, saftigt och mört kött, men ingen supersensation skulle jag nog säga. Det är mycket jobb och kul att testa!


Till kycklingen hade vi kreolsk potatissallad:
4 medelstora potatisar, kokta, skalade och skurna i bitar
4 hårdkokta ägg, finhackade
6 salladslökar, tunt skivade, eller samma mängd purjolök
1 stjälk blekselleri, fint tärnad
1 liten röd paprika, fint tärnad
2 msk dijonsenap
2 dl majonnäs
Salt och nymald svartpeppar (egenhändigt gjord efter Jonas Borsséns recept). Hemligheten med Borsséns majonnäsrecept är socker. Majonnäsen blir magisk.

Sparris med skirat smör, parmesanost och parmaskinka.

 

Det här är en mycket enkel förrätt. Grön sparris kokas i saltat vatten några minuter. Självklart skär man bort det hårda längst ner på stjälkarna innan kokning. Lägg upp sparrisen, strö över parmesanost och ringla över skirat smör. Servera tillsammans med parmaskinka eller annan lufttorkad skinka. Hur gott som helst i sin enkelhet!

Hummersoppa med Västerbottenchips

Det brukar vara min man som kokar soppa hos oss. Så även denna gång. Utan att veta helt säkert så tror jag att det var det här receptet han utgick ifrån. Den här soppan blir väldigt smakrik och krämig med en rik sälta och med en liten touch av styrka från cayennepepparn.


Västerbottenchips är väldigt enkla att göra. Det är bara att riva ost och hälla ut små osthögar på en plåt (med bakplåtspapper). In i ugnen på typ 200 grader några minuter tills osthögarna har smält ut och blivit fina chips.

Älgfilé med potatisrulltårta, rödvinssås och sparris med parmesanost

Min far är älgjägare och brukar förse oss med älgkött när vi så önskar. Älgfilé är en riktig delikatess, mör och smakrik. För att tillaga den på bästa sätt brukar vi bryna den hårt runt om och därefter låta den gå klart i ugn till en innertemperatur av ungefär 60 grader.


Rödvinssåsen är ett eget kokihop, ungefär som följer:
Fräs lök (gul lök, röd lök eller schallottenlök) utan att den får färg. Man kan också tillsätta morötter eller någon annan smakrik rotsak och exempelvis sidfläsk. Häll i några deciliter rödvin och låt det koka ner till hälften. Tillsätt fond av önskat slag (i detta fall använde vi nog oxfond men det går också bra med kalvfond, viltfond eller någon annan), lite råsocker (eller annat socker), ev salt och peppar. Andra smaksättare man kan använda är exempelvis balsamvinäger, timjan eller andra örtkryddor och sambal oelek.

Sparrisen steks i smör och nyriven parmesan strös på innan servering.

Potatisrulltårtan gjorde vi efter detta recept. Vi använde Västerbottenost och persilja som smaksättare. Det blev gott men ingen smaksensation.

måndag 9 september 2013

Lammrostbiff, rödbetor med chèvre, honungsrostade morötter, potatisgratäng med chèvre, rödvinssås

Senaste helgen var ingen stughelg. Det innebär att det inte blir någon grillning för oss. Men det går ju trots allt att laga god mat. 

Lammrostbiff:
bryntes på hög värme tills den fick fin färg runt om. Jag saltade och pepprade. Sedan fick den gå klart i ugnen tills den hade ungefär 60 grader innertemperatur.

Rödbetor med chèvre: tillagades efter Malin Söderströms recept. Hon använde gulbetor men det gick inte att få tag på på vår affär så det fick bli rödbetor istället.

Honungsrostade morötter: även det tillagades efter Malin Söderströms recept. Jag köpte morötter av olika färger: gula, orangea, röda och violetta. Det var snyggt med olika färger.

Potatisgratäng med chèvre: till en vanlig potatisgratäng tillsatte jag även chevre. Jag smulade in lite i mitten av gratängen samt la ett lager ovanpå.

Rödvinssås: En god sås med en touche av rosmarin, perfekt till lamm.

Det här var jättegott. Allt passade väldigt bra tillsammans. Den största svårigheten var dock att med bara en ugn tima in köttet och de olika tillbehörens tillagningstid. Men vi lyckades rätt bra får jag lov att säga.

Semestergrillning 6: hängmörad biff, klyftpotatis, tomater, röd lök, paprika i ugn, bea och rödvinssås

Sista semestergrillningen blev inte särskilt välplanerad. Det blev lite mer "man tager vad man haver" förutom köttet då förstås. Kött införskaffas nogsamt på Hötorgshallen innan varje stugvistelse. Det slarvar man inte med.

Den hängmörade biffen marinerades med följande marinad:
1/2 dl chilisås
1/2 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk japansk soja
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
Svartpeppar

Klyftpotatis i ugn tillsammans med blandade grönsaker i form av tomater, röd lök och paprika. Köpesbea och rödvinssås serverades till.

Semestergrillning 5: ankbröst, risotto, apelsinsås, smörstekta morötter och sparris.

Ankbröstet grillas naturellt utan marinad eller liknande. Endast salt och peppar. Smakar utmärkt. Vi snittar fettytan innan grillning annars kan den dra ihop sig av värmen, och det blir också snyggare.

När vi gör risotto använder vi alltid Jamie Olivers risottorecept som grund. Ibland tillsätter vi svamp, sparris eller något annat. I det här fallet tog vi nog bort en ingridiens, hade ingen selleri hemma så det fick utebli och den blev väldigt god i alla fall.


Apelsinsåsen innehåller egentligen cognac men eftersom vårt spritförråd var ganska begränsat uteslöt vi helt enkelt den ingrediensen. Och det gick väldigt bra. Apelsinsås passar perfekt till anka. Och eftersom vi inte hade arrowrot tog vi maizena.

Morötterna och sparrisen smörstektes i het panna några minuter tills grönsakerna blir perfekt spänstiga.

Semestergrillning 4: oxfilé, sötpotatis i ugn, karamelliserad hot paprika, smörkokt majs, tomatsalsa.

Oxfilén marinerades i en snabb egenkomponerad väldigt enkel marinad: rapsolja, japansk soja, rödvinsvinäger, honung, peppar.

Sötpotatisen klyftades och las i en ugnsfast form. På med olivolja, salt och peppar och in i ugnen på 225 grader i ca en halvtimme.


Resten av recepten, karamelliserad hot paprika, smörkokt majs och tomatsalsa kommer från Klockan åtta hos stjärnorna, kock: Claes af Geijerstam. Tomatsalsan var lite tråkig så jag tillsatte lite balsamvinäger, worcestershiresås och liquid smoke. Då blev den bättre men ingen favorit.

Semestergrillning 3: Hamburgare med klyftpotatis

Hamburgersmeten sköter nästan alltid min make om. I den sätter han:
köttfärs
ägg
ströbröd
Caj P:s originalmarinad
Ev lite BBQ-sås
Ev lite dijonsenap
Salt
Peppar

Det blir väldigt goda hamburgare. De håller framför allt ihop väldigt bra när man grillar. De blir ganska kompakta men det är inget negativt med det.


Vi grillade också hamburgerbröden (färdigköpta) och la "hamburgerost" på burgarna. Till hamburgaren serverades stekt lök och klyftpotatis samt ketchup (Heinz såklart), BBQ-sås (färdigköpt) och för den som så önskar hamburgerdressing och/eller gurkmajonnäs.

Semestergrillning 2: hängmörad biff, ugnsbakade jordärtskockor och små tomater, rödvinssås.

Dag 2 på semestern grillade vi hängmörad biff som penslades på med Caj P:s originalmarinad innan grillning. Rödvinssåsen från dagen innan återanvändes.


Som tillbehör hade vi jordärtskockor som vi bakade i ugnen. Receptet jag länkat till är grunden men vi använde vanligt smör och kryddade med timjan. Jordärtskockorna är goda men skalet blir lite hårt när man ugnsbakar så det är mycket möjligt att vi tar bort skalet ifall vi gör detta igen.

Ugnsbakade tomater.

Semestergrillning 1: T-bensstek med bbq-marinad, rödvinssås, stekt sparris med parmesanost och pinjenötter.

När det är semester är grillning en självklarhet. Vanligtvis brukar jag ägna några veckor på försommaren till att noggrant planera sommarens alla grillningar med ett omfattande grillschema. Den här försommaren kom det andra saker emellan som gjorde att jag inte alls hade planerat på samma sätt. Men ena semesterveckan i stugan blev ändå väldigt bra grillmässigt. Den andra blev förstörd av en elak magbacill.


T-benssteken marinerades med bbq-marinad. Den är helt fantastisk till nötkött och helst när man vill att maten ska smaka lite "amerikanskt".

BBQ-marinad (receptet är beräknat för fyra personer):
2 st vitlöksklyftor
3 msk rödvinsvinäger
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl ketchup
1/2 dl soja
1/2 dl rapsolja
Svartpeppar

Rödvinssåsen gjordes på fri hand eftersom vi har gjort ganska många och har hyfsat bra koll på vad som gör en sås god. Till den här såsen använde vi ett sött rött vin (ett felköp av oss) vilket passade ypperligt. Vi behövde inte tillsätta något socker till såsen utan den fick en god "naturlig" sötma. Vi gjorde nog ungefär så här:
Fräs 1 hackad lök utan att den får färg. Tillsätt rödvin och lite timjan och låt det reducera till hälften. Tillsätt kalvfond, lite balsamvinäger, lite sambal oelek. Smaka av med salt och peppar. Blanka av såsen med smör innan servering och red den med maizena.

Sparris:
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de blir gyllenbruna. Stek sparrisen i smör. Servera sparrisen med pinjenötter och riven parmesanost.

Snabbgrillat: oxfilé, bertilsås, bea, klyftpotatis, ugnsbakade tomater, grillad halloumi

Oxfilén grillades i skivor och penslades före grillningen på med Caj P:s originalmarinad.


Bertilsås och köpesbea passar förträffligt ihop. Det är inte första och inte heller sista gången vi äter dessa såser tillsammans.

Halloumin skivades och grillades.

De ugnsbakade tomaterna är också ett återkommande favorittillbehör hos oss. Särskilt på fredagkvällar, särskilt när vi vill att det ska gå fort att laga mat. Lägg små tomater i en ugnsfast form, ringla över rapsolja eller olivolja. Salta, peppra. Strö över en nypa råsocker eller farinsocker. Ibland kan man också hälla över lite balsamvinäger, det blir gott!

Recept på klyftpotatis.

Förrätt: chèvre chaud med pancetta

Snabb och enkel förrätt. Svår att misslyckas med om man nu inte bränner toasten eller nåt liknande. Vi hade tyvärr ingen sallad eller ruccola hemma så vi körde utan grönt men istället med några skivor stekt pancetta.

Gör så här. Ta bort kanterna från toastbröd/rostbröd eller vad du nu vill kalla det. Lägg på chèvre, ringla över honung och sätt in det i ugnen några minuter på 225-250 graders värme. Eftersom vi inte förstekte bröden hade vi över- och undervärme i ugnen. Försteks bröden kan man bara köra med övervärme för att gratinera osten. Strö över valnötter och det är klart. Pancettan till funkade men nästa gång ser jag gärna till att ha något grönt hemma.

Flankstek carne asada med pico de gallo

Oj så gott, Carne asada med pico de gallo. En rätt med Argentinsk inspiration.

 
Vi serverade köttet tillsammans med tomatsalsan, pico de gallo och tortillabröd. Vi testade också att lägga på lite matyoghurt vilket blev supergott. Ett lent komplement liksom. Och jag säger som i receptet. För er som tror att ni inte gillar koriander: strunta i det, ni måste prova!

Snabb grillning. Hängmörad biff, oxfilé, grönsaker i ugn, köpesbea och bertilsås.



På fredag kväll när man åkt från sta´n till stugan är det skönt att inte ha en så avancerad grillning. Man är hungrig, ska lägga barnen och vill att maten inte ska ta så lång tid att laga.

Den hängmörade biffen marinerades i en enkel marinad bestående av rapsolja, japansk soja, rödvinsvinäger, sweet chilisås, worcestershiresås och lite peppar.

Oxfilén penslades på med lite Caj P:s original grillolja innan grillning.

Bertilsåsen är ett måste för alla grillentusiaster. God, snabb och enkel sås utan krusiduller.
Ingredienser till 4 personer (mäter aldrig så jag höftar hur mycket det är):
2,5 dl chilisås (Heinz)
1 hackad röd eller gul lök
2 tsk curry
blandas ihop.
Detta är den absolut enklaste varianten. Vill man kan man lägga till en pressad vitlöksklyfta och även lite tabasco.

En annan variant på Bertilsås är att göra den på spisen. Då fräser man löken i smör utan att den får färg, tillsätter curry och chilisås och låter det puttra någon minut. Serveras kall.

Tillagade blandade grönsaker i ugn på 225 grader, ca 40 minuter. I detta fall hade jag nog små tomater, paprika, squash, röd lök och silverlök. Olja, salt och peppar tillsätts.

Servera med köpes-bea. Vår favorit är Lallerstedts chilibearneise.

Flankstek med bbq-marinad, variant på salmings bbq-sås, klyftpotatis, het paprika och smörkokt majs.

Det här var sjukt gott, förmodligen sommarens bästa grillning!



BBQ-marinad:
2 st vitlöksklyftor
3 msk rödvinsvinäger
1/2 dl muscovadosocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl ketchup
1/2 dl soja
1/2 dl rapsolja
Svartpeppar

Flankstek är ett "köttigt kött", det har mycket tuggmotstånd och nästan inget insprängt fett alls. Denna marinad passade ypperligt till köttet.
Variant på Salmings BBQ-sås. Receptet kommer från Halv åtta hos mig. Satte inte lika mkt kanel och liqiud smoke som i receptet. Vi har gjort många BBQ-såser men det här är nog den godaste.

Het paprika och smörkokt majs var från programmet Klockan åtta hos stjärnorna, kock: Claes af Geijerstam. Fantastiska grilltillbehör!

Klyftpotatis: klyfta några potatisar, häll på rapsolja, salt och vitpeppar. In i ugnen 225 grader, ca 40 minuter beroende på ugn. Helst ska de bli knapriga, då är de som godast (det kräver också ganska mycket olja).